Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Növényvédelem változatos módszerekkel

Miért szükséges a növényvédelem?
Ma Magyarországon szinte nincs olyan növény, amely ellenállna a különböző betegségeknek. Olyan fajtákat is támadnak, amelyek 20 évvel ezelőtt még ellenállók voltak. Amennyiben ún. "biokertet" szeretnénk, dísznövényeink esztétikailag nem tudják produkálni a tőlük elvártakat. Száraz, rágott, gombafoltos levélzetük lehangolttá tehet minket, nem is beszélve az állati kártevők nem túl kellemes látványáról. A foltos, deformált, kukacos gyümölcs nem igazán étvágygerjesztő, rosszabb esetben fogyaszthatatlan.

0 Tovább

Mit csináljunk a hétvégén?

A fagyosszentek elmúltak, sajnos, a kemény mínuszok megelőzték őket, úgyhogy a hétvégén biztos lesz, aki kárfelmérést, "romeltakarítást" fog végezni. Lehet, hogy most a lustáké a szerencse, jobban jár, aki kicsit elkésett a tennivalókkal.

- Most már az összes fagyérzékeny egynyári virág a szabadba kerülhet.

- A konténeres évelőket, fás növényeket, ill. a tűlevelűeket is elültethetjük.

- A vetéssorok közötti talajt mulcsozni kell, így laza marad; a másik lehetőség, hogy a sorok közé zsázsát, spenótot, retket és egynyári fűszernövényeket vetünk.

- Az uborkát, paradicsomot és paprikát is a fagyosszentek után érdemes csak kiültetni. Az érzékeny növényeket takarhatjuk fátyolfóliával (pl. a zellert, mert gumója nem fejlődik ki, ha akár egyszer is megfázott).

- A balkonnövényeket is már nyugodtan kiültethetjük, ha eddig nem tettük. Minden virágot olyan mélyre ültessünk, mint amilyen mélyen eredetileg voltak a cserépben. A csüngő növényeket a láda peremére ültessük, szárukkal kicsit ferdén, hogy könnyebben nőhessenek lefelé. Az ültetést lehetőleg borongós napra tervezzük, vagy estefelére időzítsük, és pár napig ne tegyük a ládákat tűző napra.

Szép és dolgos hétvégét!  

0 Tovább

Stevia - cukor az ablakpárkányon

Stevia (sztívia, jázminpakóca)

Ezt a Paraguayban és Brazília déli részén őshonos növényt az ottani indiánok már évszázadok óta használták édesítésre, sebek, bőrbetegségek kezelésére. A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek különleges tulajdonságaira, de az első komoly tudományos vizsgálatokat csak 1899-ben végezte Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguayi kémikus. (Innen ered a növény tudományos neve: Stevia rebaudiana Bertoni).

A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, de a belőle készült szirup akár 300-szor édesebb is lehet a hagyományos édesítőknél.
 

A növény zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel nyílnak apró, fehér virágai. Tavasztól őszig szabadban vagy napfényes ablakban termeszthető. Télen fagymentes helyen kell tartani. Kártevője nem ismert.

Használhatjuk ételek, italok édesítésére. Szárított leveleit le kell forrázni, és negyed órát állni hagyni. 2 dl vízhez egy kanál morzsalékot adjunk. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
A belőle készült szirupot hűtőben kell tárolni. Szárított és porrá őrölt leveleit sütéshez és főzéshez is használhatjuk, mert nem bomlik le a melegítés hatására (kb. 200 °C-ig). Fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, mert 0 kalóriát tartalmaz.

Baktérium- és vírusblokkoló hatású, a benne lévő rengeteg ásványi anyag és vitamin erősíti az immunrendszert. Megfázás esetén a megőrölt porból egy fél kávéskanálnyi fertőtleníti a torkot. Nem okoz fogszuvasodást, Japánban pl. a rágógumi édesítésére is ezt használják. Segíti az emésztést, jótékonyan hat a vérnyomás-ingadozásra.

A dél-amerikai indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmazzák bőrbetegségek (pl. ekcéma) kezelésére is.
A növényt Japánban és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg egyes országokban forgalmazását korlátozzák, bár káros hatása egyáltalán nem ismert.

A növényről további érdekességeket itt és itt, felhasználási ötletekről pedig itt olvashatsz.

0 Tovább

Dézsató

Ahogy melegszik az idő, egyre többen vágyunk a víz közelségére, a megnyugtató látványra, a madárcsicsergésre (a szúnyogokat ilyenkor felejtsük el, jó?), és eszünkbe se jut, hogy lehetne akár saját tavunk is. Pedig!

A hely nagy úr (meg persze a pénz is), de egy kis ötletességgel már az erkélyen is megteremthetjük az ÉRZÉST. Csak egy öblös üvegtál néhány úszónövénnyel, és máris másképp fest a világ!

0 Tovább

Menta az ablakban

A mentáról már írtam a fűszerkert építése kapcsán, de annak sem kell lemondania e csodás növény illatáról, látványáról és használatáról, akinek csak a konyhaablakban, esetleg az erkélyen vagy gangon van lehetősége az ültetésre.

Az alábbiakban láthatjátok, hogyan ültessünk mentát (vagy egyéb fűszernövényt) pl. kaspóba.

A teljes verziót megnézhetitek itt.

0 Tovább

tg-kapanyel-bk0210

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek