Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Praktikák az 1800-as évekből 3.

Szent György (Aprilis) Hava.

2-0 Legnagyobb foglalatosságot kiván a’ Kert ebben a’ hónapban; azért is míg a’ hó leve bent van a’ főldben, a Saláta vetés, borsó rakás, Paprika, és Zeller, veres répa, káposzta, kel, karalább, és kártifiól vetés ezen Hónap elején túl nem haladhat: de ha lehet, Józsefnap körűl legjobb vetni. Hogy ezen plánták addig megis erősödjenek, míg az erősebb melegek a’ bolhát el nem szaporítják: palánta mag alá a’ trágyázott főld nem jó: mert bolhát nevel; az erdei gyep, vagy parlag föld legjobb: azért ezt jókor meg kell hozatni szekérrel.

 

3-0 A’ magnak való Káposztator’sákat, és győkereket, szegfüvet, Auriculát, Violát, és Tubarózsát, Rosmarint, ’s a’ t. ha már a’ dértől nem lehet félni ezen Hónap közepén legfelebbis kiültetni szokás.


14. Kukoritzát, Dinnyét, és Ugorkát ezen Hónapban szükség vetni, vagy rakni, és ha az idő jó, nem kel nekik Szent György napjátis megvárni egészen: sijetni mindazáltal velek nem tanátsos.

 

A’ melly Gazdaszszonynak Szent György napkor illyen renden van a’ Háza: megérdemli hogy a’ Férje szeresse és betsülje.

0 Tovább

Tavasz Angliában

Az alábbi képeket egy kedves olvasónk, Veronika küldte Oxfordból. Az ottani klímának köszönhetően egyszerre nyílik a hóvirág, a nárcisz, a jácint és a tulipán. Ez utóbbi a komposztban érzi a legjobban magát, ahogy erről az egyik fotó is tanúskodik. A házon belül a konyhaablakban virító primula, nárcisz, ciklámen és fürtös gyöngyike gondoskodik a tavaszi hangulatról.

0 Tovább

Metélőhagyma, magyarul snidling

Végre itt a snidlingszezon!

Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.

Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:

Snidlinges háromszögek 

Hozzávalók:

Tészta 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

2 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

 

Krém

25 dkg túró

5 dkg olvasztott vaj

snidling minden mennyiségben

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg reszelt  füstölt sajt

csipet só

bors

 

A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).

Jó étvágyat!

0 Tovább

A nárcisz

A népnyelvben húsvétvirágnak is nevezett nárcisz méltán népszerű a tavaszi kerti virágok sorában.

A nárcisz nemzetség igen sokszínű és alakgazdag. A boltok polcain ma már inkább fajtákkal találkozunk, amelyeket az Angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) a virág, vagyis a két lepelkör alapján 12 csoportba, ún. divízióba sorolt (bókoló nárcisz, trombita nárcisz, nagykoronájú nárcisz, kiskoronájú nárcisz, tömött virágú, jonquilla nárcisz, tazetta, poëticus nárcisz, harangvirágú, vad nárcisz, hasadt koronájú nárcisz és az egyéb fajták, amelyek nem sorolhatók be ezekbe a kategóriákba). A legismertebbek és leggyakoribbak a nagykoronájú és a kiskoronájú nárciszok, de különlegességek is helyet kapnak, mint a tazetta vagy a hasadt koronájú nárciszok.

A virágzási idő szempontjából a nagykoronájú sárga nárciszok a legkorábbiak, míg a ún. poëticus nárciszok a legkésőbbiek. Időjárástól függően márciustól akár májusig is díszíthetik kertjeinket.

'Actaea'

 

'Cheerfulness'

 

'White Lion'

 

'Yellow Cheerfulness'

 

0 Tovább

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint (is) ma van a csillagászati tavasz kezdete.

0 Tovább

tg-kapanyel-bk0210

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek