Legalább egy évtizede már, hogy - ami az időjárást illeti - nincs normális év. Miért is lenne más 2014? A kellemes tavaszias január a kertészkedő eszébe juttathatja a zöldségmagok helyrevetését. Vessünk, vagy ne vessünk? - lehet feltenni a kérdést. Ami a napi hőmérsékleteket illeti, akár a földbe is kerülhetnének a magok. Jövőjük bizonytalan, mert még lehetnek hidegek.
Piacmustra - A barcelonai La Boqueria
Szeretek piacra járni. Akkor is, ha nem kell semmi, egyszerűen jó nézelődni, szóba elegyedni, kérdezősködni, ismerősökkel összefutni, odaköszönni a kedvenc árusoknak. Főleg hétköznap délelőtt, mert akkor nincsenek annyira sokan. Bár én azt is szeretem, amikor péntek-szombaton hömpölyög a nép, de csak a piacon.
Akármerre járunk utazások során, a helyi piaco(ka)t mindenképpen útba ejtjük, érdekes módon úgy, hogy teljesen véletlenül keveredünk oda. Így volt ez a nyáron Barcelonában is. Pont utazás előtt láttam képeket a leghíresebbről, a La Boqueriáról; el is határoztam, hogy mindenképpen megkeresem, majd egyszer csak ott álltunk előtte. (Ami persze nem nagy teljesítmény, mert a legnagyobb sétáló-bevásárló utcáról nyílik, de akkor is…)
Van élet a frizsideren túl
E tapasztalat megszerzésének egyik módja, ha eleve nincs hűtőszekrényünk, vagy jó hideg kamrában tarthatjuk frissen a zöldségeket, gyümölcsöket. A másik egy modern konyhába is simán beilleszthető polccsalád, melyet Jihyum Ryou koreai dizájner elődeink gyakorlati tapasztalataiból kiindulva alkotott meg. A környezetbarát polcok amellett, hogy szépek, frissen tartják a rajtuk/bennük tárolt élelmiszereket. A projekt elnevezése „Save Food From The Fridge”, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a túlzott energia- és élelmiszer-fogyasztásra.
A fenti képen látható méhviasszal kezelt juharpolcban az ajtóval fedett alsó részben a burgonya sötétben sokáig eláll, míg a felső rész lyukaiban az almát tarthatjuk frissen. Azért azt halkan jegyeznénk meg, hogy az öregek szerint e két termést nem jó egymás mellett tárolni, mert az alma átveszi a krumpli szagát.
A rács alatti üvegtálcába és a kis üvegtölcsérbe töltött víz pótolja az elpárolgott nedvességet, így tartva frissen a zöldségeket.
A finom homok függőlegesen tartja a répát és a hagymát, az üvegtölcséren át pedig folyamatosan biztosítható a megfelelő nedvesség.
A tojástartó polcon az üvegtégelybe öntött vízben folyamatosan ellenőrizhetjük, melyik tojást ideje már felhasználni. A friss lesüllyed az üveg aljára.
Nálunk most éppen vészhelyzet miatt az egész házban elzárták a gázt, úgyhogy fűtés híján ilyen dizájnos megoldások nélkül is nyugodtan kint hagyhatunk minden zöldséget és gyümölcsöt, de azért tetszik.
Miből érdemes magaságyást építeni?
A Kapanyél e-mail címére egyre több kérdés érkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy a legtöbbeket foglalkoztató, ill. a legérdekesebb kérdésekre egy-egy posztban válaszolunk. Ezzel új sorozatot indítunk útjára, hetente egyszer. Természetesen a sorozatból kimaradó kérdésekre továbbra is e-mailben válaszolunk.
Az első téma lassan aktuális lesz, hiszen minden jel arra utal, hogy közel már a tavasz. Nézzük hát, miből érdemes magaságyást építeni Bálint Károly kertépítő szakértőnk szerint.
A rebarbara
A piacokon járva mostanában gyakran láthatunk rebarbarát, de sokan nem tudják, mire lehet használni. Az angolszász konyha kedvelt alapanyaga ez a fanyar ízű növény, lehet belőle levest, lekvárt, mártást készíteni, de a hagyományos meggyes lepény helyett is kipróbálhatjuk a rebarbarás változatot. Fontos tudnunk a rebarbaráról, hogy étkezési célra csak a húsos levélnyél alkalmas.
Utolsó kommentek