Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan főzzünk pálinkát?

A 19. századi Gazdasszony pálinkafőzési tanácsainak utolsó részéhez érkeztünk:

A' Gazdaszszonyi munkákról
Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 101.
Az égetésre ezek a jegyzések szükségesek:
1. A' Lombikot, vagy Kazánt soha se kel egészen teletölteni; külömben azt a' tűz felemésztvén, a' tsőn kifolyatja; hanem egy bak arasztot, vagy a' Kazán behajlásáig üresen kel hagyni.
2. A' megtöltés után, a' Hütő, vagy Csévés helyre igazittatik, és szinig hideg vizzel megtöltetvén a' Kazán alá erős lángoló tűz gyujtatik. Hogy a' törköly a' Kazánhoz ne égjen, többször megkeverik az Égetők. Ha már a' Kazán' válla olly meleg, hogy a' tapogató kéz el nem állja: a' Sipkát rá kel tenni.
3. Hogy a' gőz sem a' Sipka, sem a' tsök' össze eresztéseken ki ne mehessen: a' nyílás betapasztatik. A' tapasz így készűl: végy égetett agyagot, törd apróra, és keverd meg Lenolajjal, a' melyben fejérplajbászt elegyítettél. Némellyek vizes ruhával tekerik által. Amaz jobb e' nél; de drágább.
0 Tovább

Praktikák az 1800-as évekből 9.

Mind Szent (October) Hava


1.) A' Szüret sok helyeken Octoberben tartatik; azért annak a' mi ' múlt September Hónapnak 14-dik számja alatt mondatott, itt is hasznát kel venni: a' hol sáfrányt termesztenek, ott már reggelenként a ' virágokat szedni kell, és a' szálakat tűznél megszáraztani: pirosabb leszsz.
0 Tovább

Miben főzhetünk pálinkát?

A' Gazdaszszonyi munkákról


Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.
§. 94.
Matériájokra nézve nem vólna rossz, ha a' mi Fazekassaink tserépből tudnák jutalmassan, állandóan, 's tisztán, a' nagyobb, és kisebb Lombikokat összeállítani; de mivel még ez tsak kívánság; kéntelenek vagyunk a' Rézkazánokkal megelégedni, noha őket drágállom is, nemis tartom egésségesnek egészen. Közönségesen körűltök ezek szükségesek a' megjegyzésre:
0 Tovább

Miből főzhetünk pálinkát? - 2. rész

A' Gazdaszszonyi munkákról

Az Égettbor, Rozsolis, Punts, Ratafia, és Szagos-Vizek készitéséről.

§. 98.

A' Gabonábólis szoktak Égettbort főzni. A' Búza legtöbbet ád; a' Kukoritza pedig legjobb izüt. A' jó Rozs sem utólsó, kivált egy harmadrésznyire Búzával, vagy Árpával megkeverve. Ez a' Zsidok dolga, nem a' Gazdasszonyé.

0 Tovább

240 centi

A szomszéd házat bérlő asszony mondta, ha nem tetszik a kertje előtti utcarész az arra sétálóknak, menjenek át a szemben lévő járdára. Bizony az ezen a részen járó magasabb termetűeket búbolta a kihajló ringló, amely nyáron potyogott, és ilyenkor sikamlós ragaccsá vált a járda. Ha nem figyeltek, a ház előtt megtépte ruhájukat a drótfonaton kibúvó ezüstfa. Méteres gaz éktelenkedett az úttest mellett. Utcánk fura zöld szigete volt ez az ötvenméternyi rész, amelyet évente egyszer az önkormányzat napszámosai lenyírtak, vagy néha valamelyik szomszéd, akinek bántotta a szemét a rendetlenség, áttolta a gazon a fűnyíróját.

Valamiféle fóbiájuk lehetett a kertészkedés, mert az amúgy rendes házaspár sem saját kertjét, sem az utcai részt soha nem ápolta, s ha valaki elvégezte helyettük a kinti munkát, akkor köszönet sem járt érte.

0 Tovább
123
»

tg-kapanyel-bk0210

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek