Mostantól a "Régi népélet naptára" hétfőnként jelentkezik, itt találhatjátok az egész hétre vonatkozó hiedelmeket, szokásokat.
Mostantól a "Régi népélet naptára" hétfőnként jelentkezik, itt találhatjátok az egész hétre vonatkozó hiedelmeket, szokásokat.
Végre itt a snidlingszezon!
Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.
Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:
Snidlinges háromszögek
Hozzávalók:
Tészta
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás
2 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
Krém
25 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
snidling minden mennyiségben
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg reszelt füstölt sajt
csipet só
bors
A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).
Jó étvágyat!
Ezt a receptet találtam a Konyhaklubon. Szerintem érdemes kipróbálni, finom, nagyon egészséges. Tél végén pont erre van szükségünk.
Valahogy csak nem akar vége lenni a télnek. Körülnéztem anyuék kertjében, hátha a virágok már jelzik a tavaszt, de csak a hóvirág nyílt ki.
Serkentő. (Emlékkönyv) az Esztendőnek XII. Hólnapjaiban.
Böjtelő (Februarius) Hava.
Az idején való plánta magok alá is már most meleg ágyakat kell tsináltatni, és a' hónap végével a' dohány, és palánta magokat beléjek vetni; a' mint a' kinyílás mutatja magát.
...
Néha már ezen korban a' főld fagya ki is mégyen; tehát a' Kertnek azon részét fel kell ásatni, a' mellybe Pástináka, Mák, Petre'selyem, Vereshagyma, Sárgarépa, és Saláta, mégyen, és bevetni: noha ez ritkaság.
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820
Utolsó kommentek