A héten Spanyolországban kezdődött a paradicsom "ünneplése": Bunolban (Valencia) 1945 óta, de hivatalosan 1957-től minden augusztus utolsó szerdáján rendezik a La Tomatinát, mely állítólag egy néhai rendbontásból nőtte ki magát világhírű rendezvénnyé. Történt ugyanis, hogy a város főterén felvonulást rendeztek, ahol fiatalok estek egymásnak. Más fegyver nem lévén, a közeli zöldségesstand paradicsomkészletét használták fel egymás ellen. Ebből lett mára a világ legnagyobb "csatája", ahol kb. 40 tonna paradicsomot borítanak a tömegbe, és 1 órán át megy a dagonya.
Az én paradicsom
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sem anyukám, sem anyósom nem engedi ki a fennhatósága alól a klasszikus befőzést (lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok stb.), úgyhogy kedvemre vacakolhatok néhány különlegesebb vagy viccesebb növény eltevésével. Főztem már szörpöt rózsasziromból, mentából és levendulából, készítettem mazsolás-fahéjas hagyma-, rózsa- és levendulalekvárt, kandíroztam narancshéjat is. Legújabb szösszenetem a sárga paradicsomlé.
Cserepes paradicsom
A paradicsom az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt étkezési növényünk.
A városi emberek nagy részének nincs kertje, de nagyon szeretne saját nevelésű zöldségfélét fogyasztani. Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett állapotban fogyasztható. Az íze, illata sokkal intenzívebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható féléretten szüretelteké. Vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig nagyságrendekkel magasabb, de talán a tudat a legfontosabb, hogy napról napra látjuk munkánk és gondozásunk eredményét.
"Gangparadicsom"
Utolsó kommentek