Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A friss fűszer az ünnepi étek éke

Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták - minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.

cropped-dsc_1364-modifier5.jpgNem rossz a szárított, de a friss az mégiscsak más

0 Tovább

A perzselő csók titka a hagyma

Jól jöhet ez az információ így Valentin-nap előtt. Olvassuk csak!

"Gyakorlati tananyag

Reszeljenek meg két vöröshagymát, törjék meg a fokhagymát mozsárban: nem, lányok, a vöröshagyma, a fokhagyma nem büdös, földi gyümölcs mind a kettő, s illatos. Vágják jó apróra a cigánypetrezselymet, a pár paradicsomot, az édeshagymát és a fél pirospaprikát. Keverjék össze az egészet olajban, és tegyék félre ezt a dús, zamatos mártást. (Ezek a szamarak azt mondják, büdös a vöröshagyma, tudják is ezek, mi a tiszta illat! Vadinho nyersen is szerette a vöröshagymát, és a csókja perzselt.)" (Jorge Amado: Flor asszony két férje)

Pedig sokan félnek a hagymától erős szaga miatt, és semmiképpen sem ajánlják, hogy randi előtt vagy alatt hagymás ételeket együnk. A fenti idézet fényében lehet, hogy csak a hozzáállásunkkal van baj. Mindenesetre vállalkozó kedvű olvasóinknak segíthet az alábbi hagyma-összeállítás, hogy kikísérletezzék, melyiktől mennyire perzsel a csók...

0 Tovább

Metélőhagyma, magyarul snidling

Végre itt a snidlingszezon!

Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.

Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:

Snidlinges háromszögek 

Hozzávalók:

Tészta 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

2 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

 

Krém

25 dkg túró

5 dkg olvasztott vaj

snidling minden mennyiségben

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg reszelt  füstölt sajt

csipet só

bors

 

A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).

Jó étvágyat!

0 Tovább

tg-kapanyel-bk0210

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek